متن سوال :
مرجع عالی قدر سلام علیکم
نظر جنابعالی درباره حضور بانوان در ورزشگاه ها چیست ؟
پاسخ مراجع عظام تقلید :
حضرت آیت الله مکارم شیرازی :
جو حاکم در ورزش گاه ها برای حضور زنان مناسب نیست و شکی نیست که اختلاط جوانان وآزاد بودن آنها سرچشمه مشکلات زیادی از نظر اخلاقی و اجتماعی می شود؛ اضافه بر این در بعضی انواع ورزش، مردان پوشش مناسبی در برابر زنان ندارند؛ بنابراین لازم است از حضور در این برنامه ها خودداری کنند بخصوص اینکه این برنامه ها را از رسانه ها می توانند ببیند و حضور آنها ضرروتی ندارد.
حضرت آیت الله صافی :
اگر چه اینجانب مکرّر خطر اختلاط زن و مرد بیگانه و برنامههای مضرّهای را که مخالف عفاف و حجاب بانوان و موجب تغییر شخصیت اسلامی جامعه است تذکر داده و به همگان در مورد آثار و عواقب سوء گرایش به آداب غیر اسلامی غربی هشدار دادهام اکنون که مؤمنین در مورد حضور بانوان در ورزشگاههای کشور، سؤال و ابراز نگرانی مینمایند حسب الوظیفه حرمت نظر زن و مرد اجنبی را به بدن یکدیگر از نظر جمیع فقهای عظام اعلام مینمایم؛ علی هذا حضور بانوان در این گونه برنامهها خلاف شرع و تنازل ظاهر از مواضع اسلامی است.
انتظار از مسئولین محترم جمهوری اسلامی این است که با اعلام لغو این عنوان، نگرانیها را رفع و موجبات خشنودی قلب مقدس حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه را فراهم نمایند. (1)
حضرت آیت الله علوی گرگانی :
به نظر ما حضور بانوان با توجه به برهنه بودن بخشی از بدن مردان حرام است ضمن اینکه این موضوع موجب بروز برخی مشکلات اخلاقی نیز خواهد شد و به دولت نیز تذکر داده شده است.
حضرت آیت الله گرامی :
حضور بانوان در وزرشگاه ها با توجه به اختلاط در جایگاه ها و رفت و آمد با مردها و اینکه نگاه ها احیانا به بدن های نیمه عریان ورزشکاران می افتد و عواقب خوب اخلاقی ندارد ، جایز نمی باشد
حضرت آیت الله نوری همدانی :
جائز نیست.
پی نوشت :
1)بیانیه آیت الله صافی در پنج اردیبهشت ماه 1385 ، گفتنی است دفتر معظم له برای پاسخ استفتاء ، خبرنگار تابش کوثر را به این بیانیه ارجاع دادند
در این نوشته 20 اندرز از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله درباره خوردن و آشامیدن (برگرفته از کتاب روش تندرستی در اسلام، ترجمه طب النبی صلی الله علیه و آله) را مرور میکنیم :
1 - ما قومی هستیم که تا گرسنه نشدیم نمیخوریم و چون خوردیم سیر نشده از غذا دست میکشیم.
2 - معده محل هر بیماری و پرهیز، سرآمد هر دارویی است.
3 - معده حوض بدن و رگها بر آن وارد است، پس اگر معده سالم باشد رگها هم سالم هستند و اگر مریض باشد رگها هم بیمار خواهند شد.
4 - فرزند آدم هیچ ظرفی را پر نکرد که بدتر از شکم او باشد. فرزند آدم گمان میکند که خوردن زیاد، صلب او را محکمتر میکند. اگر به ناچار باید خورد، بهتر است که یک سوم آن برای غذا و یک سوم دیگر برای آب و یک سوم دیگر برای تنفس باشد.
5 - از پرخوری دوری کنید که آن بدن را به فساد میکشاند و باعث بیماری میشود و سبب میشود که عبادت از روی کسالت باشد. (حال عبادت را از انسان میگیرد)
توضیح آنکه در قرآن کریم هم میخوانیم : کلوا و اشربوا و لا تسرفوا (سوره مبارکه اعراف، آیه 31) یعنی بخورید و بیاشامید (ولی) اسراف و زیادهروی نکنید.
6 - کاسه برای کسی که آن را بلیسد طلب آمرزش میکند.
توضیح آنکه متأسفانه امروزه در بسیاری از رستورانها و تالارها در جریان مراسم جشن و غیره غذا با مقادیر زیاد اسراف و دور ریخته میشود و تهمانده ظروف رها میشوند. شاید این بیان نورانی حاوی پیامی به ما هم باشد که غذا را به اندازه در ظرف خود برداریم و نیمخورده را رها نکنیم و دور نریزیم.
7 - بهترین غذای شما نان و بهترین میوهی شما انگور است.
8 - نان را با چاقو برش ندهید و آن را گرامی بدارید که خدای سبحان آن را گرامی داشته است.
توضیح آنکه لازم است به نان (به عنوان برکتی عظیم) احترام گذاشته شود و این سنت زیبا که اگر نان را در خیابان یا کوچه ببینیم برداریم و به کناری بگذاریم تا زیر پای عابرین نباشد از جمله موارد تکریم نان است. گاهی دیده میشود که با بیتوجهی در نانواییها، نان به سوی میز جلوی مشتری پرتاب میشود و نظایر آن که باید در این خصوص احترام را در پیش گرفت.
9 - سرور نوشیدنیهای دنیا و آخرت، آب است.
10 - (غذای خود را) با نمک شروع کنید که آن دوای هفتاد درد است.
11 - وقتی میل به آب داشتید، آن را به صورت مکیدن بخورید و پی در پی (یکسره و یکجا) ننوشید.
12 - هر کس به خوردن زیاد غذا و آب عادت کند قلبش دچار قساوت (سنگدلی) میشود.
13 - هر کس چهل روز گوشت نخورد اخلاقش بد میشود و قلبش دچار قساوت میشود.
توضیح آنکه زیاد خوردن گوشت توصیه نشده و حتی از آن نهی هم شدهایم لیکن نباید به رژیمهای صرفاً بدون گوشت (مثلاً رژیمهای گیاهخواری یا خامخواری محض) هم رو آورد.
14 - خداوند سبحان به یکی از پیامبران خود که از ضعف شکایت کرده بود وحی کرد که گوشت را با شیر بپزد که شفا و برکت در آنهاست.
15 - برنج در میان غذاها مانند رئیس در میان قوم است.
16 - هیچ چیز جز شیر جای خوردن و آشامیدن را نمیگیرد.
توضیح آنکه امروزه شیر را غذایی کامل میدانند و ذکر اهمیت مصرف شیر از حوصله این نوشته خارج است.
17 - بر شما باد عسل، سوگند به کسی که جانم در دست اوست خانهای نیست که در آن عسل باشد مگر اینکه فرشتگان برای ساکنان آن خانه طلب آمرزش میکنند. پس اگر کسی عسل بخورد هزار دوا در درون او وارد میشود و هزارهزار بیماری از او خارج میشود و اگر در حالی که عسل در درون اوست بمیرد، بدن او را آتش نمیگیرد.
18 - هر کس حافظه بخواهد عسل بخورد.
19 - وقتی زنی بچهای به دنیا آورد نخستین چیزی که آن زن میخورد رطب و خرمای شیرین باشد، زیرا اگر بهتر از آن چیزی بود خداوند سبحان به مریم (سلام الله علیها) وقتی عیسی (علیه السلام) را به دنیا آورد، عطا میفرمود.
20 - خانهای که در آن خرما نباشد در واقع غذایی در آن نیست.
فریدالدین عطار نیشابوری شاعر و عارف نامی ایران در حدود سال 540 هجری متولد و در سال 618 درگذشت.
آرامگاه عطار در سده نهم هجری ساخته شده است. بنای کنونی آرامگاه دارای هشت ضلع و گنبدی کاشی کاری شده و چهار در ورودی است.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 1385/11/30 در دیدار مسئولان و دستاندرکاران اجرای سیاستهای کلی اصل 44 در مورد عمره مفرده فرمودند:
اگر از من سؤال کنند کسی ثروتی تولید کند برای اینکه بیست نفر یا صد نفر انسان را که زندگیشان سرشار از محرومیت است، به نوا برساند، یا مثلاً فرض بفرمایید که پنجاه نفر را که در فلان شهر زندگی میکنند و در آرزوی یک بار زیارت قبر مطهر علیبنموسیالرضا در حسرتند و نتوانستند بروند، اینها را با ثروتش به زیارت ببرد، این بهتر است یا با همین پولی که میخواهد با آن تولید ثروت کند، ده سال پشت سر هم عمره برود، بنده به طور قطع و یقین و بدون هیچ تردید خواهم گفت اولی مقدم است. حالا هر سال عمره نرود.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آیت الله العظمی خامنه ای