5. توقع بیجا نداشتن
در جهت اصل حمایت از میزبان، شرع اسلام به مهمان توصیه میکند که از درخواستها و تقاضاهای نابهجا که برای میزبان زحمتآور است، بپرهیزد. مهمان خوب کسی است که وقتی به خانه کسی میرود، بخصوص اگر بدون اطلاع قبلی است، توقع و انتظار را از خود دور کند، تا جای هیچ گِلهای نباشد.
یکی از مسلمانان صدر اسلام به نام ابووائل میگوید:
من به اتفاق دوستم به خانة سلمان فارسی رفتیم و مدتی نشستیم. هنگام غذا فرا رسید. سلمان گفت: اگر رسول خدا(ص) از تکلف و خویشتن را بهزحمتافکندن نهی نکرده بود، برایتان غذای بهتری فراهم ساختم. سپس برخاست و مقداری نان و نمک آورد و در برابر مهمانان گذاشت. دوستم گفت: کاش همراه این نمک، مقداری مرزه و آویشن بود. سلمان برخاست و ظرف آب خویش را گرو نهاد و کمی مرزه فراهم کرد و سر سفره نهاد. وقتی غذا را خوردیم، دوستم گفت: خدا را شکر که به روزیِ خدا قانعیم! سلمان گفت: اگر به رزق خدا قانع بودی، الان ظرف آب من در گرو نبود! (طبرسی، 1412ق، ص 135).
6. کوتاه بودن زمان مهمانی
وظیفة دیگر مهمان، رعایت مدت مهمان بودن است. براساس روایات، مدت زمانی که عنوان مهمان بر فرد نهاده میشود و میزبان وظایف خاص خود را باید نسبت به او انجام دهد، سه روز و دو شب است. پس از این مدت، دیگر او مهمان نیست و مانند دیگر اعضای خانواده خواهد بود؛ ازاینرو تکریم و پذیرایی او به اندازة دیگر اعضای خانواده است و بر میزبان لازم نیست که در پذیرایی از او خود را به تکلف بیندازد. پیامبر اکرم(ص) فرمودهاند: «مهمان تا دو شب پذیرایی میشود؛ از شب سوم جزو اهل خانه بهشمار میآید و هرچه رسید بخورد» (نوری، 1407ق، ج 17، ص 88، ح 20819). «مهمانی یک، دو و سه روز است. بعد از آن هرچه به او دهی صدقه شمرده میشود» (همان، ج 14، ص 37، ح 16038).
از این روایات میتوان بهطور ضمنی نتیجه گرفت که چون تکریم و پذیرایی مهمان برای میزبان زحمت دارد، شارع مقدس، با وجود توصیههای فراوان به مهمانی دادن و تکریم مهمان، به طولانی شدن این زحمت راضی نیست، و از مهمان میخواهد که مدت مهمانیاش را کوتاه کند، بهطوریکه بیشتر از سه روز و دو شب نباشد. اما در صورت ضرورت و نیاز به افزایش این زمان، مهمان باید خود توجه داشته باشد که دیگر در آن خانه مهمان نیست و نباید انتظار تکریم و پذیرایی مانند روزهای اول را داشته باشد، بلکه حتی باید در کارهای خانه به میزبان کمک کند؛ بنابراین این رفتار خیلی خوبی است که برخی افراد در ابتدای ورودشان به منزل میزبان، هدیهای به او میدهند و در ادامه برای کمک به حال میزبان و کم شدن زحمت او، در تهیة غذا و دیگر مایحتاج خانه به میزبان کمک میکنند.
7. فرمانبرداری و تبعیت از میزبان
از وظایف دیگر مهمان، در مدتی که در منزل میزبان به سر میبرد، تبعیت و فرمانبرداری از او است. این دستور شرع اسلام نیز در جهت زحمت کمتر میزبان است. میزبان، از وضعیت و امکانات مادی و معنوی خود برای پذیرایی از مهمان آگاه است؛ ازاینرو، مهمان باید مراعات حال او را بکند و با درخواستهای بیجا سبب زحمت او نشود. گاه مشاهده میشود که مهمان درخواستهای بیجا از میزبان دارد و از او میخواهد که او را به فلان جای دیدنی شهر ببرد یا فلان غذا را برایش درست کند.
در ادامه روایتی که دربارة مهمانی سرزده نرفتن ذکر شد، پیامبر اکرم(ص) یکی دیگر از هشت طایفهای که در صورت اهانت دیدن، نباید غیر خود را ملامت کند، کسی را گفتهاند که به صاحبخانه، فرمان میدهد: «یاعلى! هشت طایفهاند که اگر اهانت شوند باید ملامت و سرزنش نکنند مگر خودشان را کسى که بدون دعوت بهسر سفره طعامى برود؛ کسی که به صاحبخانه امر کند؛...» (مجلسى، 1403ق، ج 72، ص 444).
اهمیت تبعیت از میزبان تا آنجاست که مهمان از روزة مستحبی گرفتن بدون اجازة صاحبخانه منع شده است. امام صادق(ع) از حضرت رسول اکرم(ص) نقل میکنند که ایشان فرمودهاند: «هرکس بر قومی مهمان شد، بدون اجازه صاحبخانه، روزة مستحبی نگیرد» (نوری، 1407ق، ج 7، ص 555؛ کلینی، 1388، ج 4، ص 151).
8. چشم نگهداشتن
یکی دیگر از وظایف مهمان از زمان ورود به منزل میزبان، چشم نگهداشتن از محرمات است که شامل چشم نگهداشتن از تجسس و وارسی قسمتهای مختلف منزل میزبان، چشم نگهداشتن از نامحرم و امور دیگر میشود. بههرحال، ممکن است خانوادة میزبان برای عرض ادب حاضر شوند و برحسب درجة آشنایی و خویشاوندی، با پوششی متفاوت از بیرون منزل، در برابر مهمان نمایان شوند؛ ازاینرو، وظیفة مهمان چشمپاکی در برابر همسر، دختر و خانوادة میزبان است. همچنین، چشم نگهداشتن از قسمتهایی از منزل که اندرونی و حریم خصوصی شمرده میشود و متعلق به خانوادة میزبان است.
امیرمؤمنان(ع) فرمودهاند: «خداوند به مسیح ـ علی نبینا و آله و علیهالسلام ـ وحی کرد که به بنیاسرائیل بگو در هیچ خانهای از خانههای [بندگان] من وارد نشوید مگر با چشمهای خاشع و به زیرافتاده، قلوب پاک و طاهر، دستهای امین و پاک. و به بنیاسرائیل خبر بده که من دعای هیچکس از بندگانم را که ظلمی بر گردنش باشد اجابت نمیکنم» (ابیفراس، بیتا، ج 1، ص 63).
9. عدم تجسس
یکی دیگر از وظایف مهم مهمان در زمانی که در منزل میزبان سپری میکند، پرهیز از تجسس در امور خصوصی میزبان است. بههرحال، میزبان به مهمان اعتماد کرده و او را به منزل خود دعوت کرده است. در برابر این اعتماد و لطف او، مهمان نیز باید مراقب رفتار و کردار خود باشد. در مهمانیهایی که ممکن است چند روز طول بکشد، گاه پیش میآید که مهمان احساس صمیمت بیش از اندازه کرده و بدون اجازه میزبان به قسمتهای گوناگون منزل او میرود. یا پرسشهایی پرشمار از امور خصوصی میزبان و خانوادهاش میپرسد و میکوشد از نحوة زندگی و درآمد آنان و روابط خانوادگی، کاری و غیره آگاهی یابد و چهبسا با این پرسشها سبب آزردگی میزبان شود.
شرع مقدس اسلام بهطورکلی، چه مهمان و چه غیر او را، از تجسس در امور خصوصی دیگران نهی کرده است. مهمترین دلیل بر حرمت تجسس در امور شخصی دیگران، آیة دوازده سورة حجرات است: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا»؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید، از بسیاری از ظنها و گمانهزنیها بپرهیزید؛ همانا بعضی از ظنها گناه هستند و تجسس نکنید... .
پیامبر اکرم(ص) در روایتی میفرمایند: «از عیوب و اسرار پنهانی مؤمنین جستوجونکنید؛ چراکه هرکس از عیوب مردم تجسس کند خداوند نیز از عیوب او تجسس میکند و هرکس خداوند از عیوبش تجسس کند مفتضح و بیآبرو خواهد شد، گرچه در گوشه خانهاش لغزشی کرده باشد» (محمدی ریشهری، 1379، ج 3، ص 2208).
10. رازداری
وقتی مهمان وارد خانه میزبان میشود، خواسته یا ناخواسته، بر نحوة زندگی میزبان و خانوادهاش، سطح زندگی و مشکلاتشان آگاه میشود. شرع اسلام در اینجا به رازداری توصیه میکند. وقتی مهمان بر اسرار میزبان آگاه شد، اجازة خارج کردن، اطلاعات و سخن گفتن از اسرار، سطح زندگی و مشکلات میزبان و خانوادهاش را ندارد. پیامبر اکرم(ص)، کسانی را که در مجالس دوستان و آشنایان حاضر میشوند و از مسائل خصوصی آنان مطلع میشوند، به رازداری توصیه میکنند و میفرمایند: «در مـجلسها امـانتدار باشید؛ فـاش کردن راز برادرت خیانت است؛ از این کار دوری کن؛ و از نشستهای عشیرهای بپرهیز» (مجلسى، 1403ق، ج 77، ص 89، ح 3).
نتیجهگیری
آنچه از بررسی روایات اسلامی دربارة آداب مهمانی بهدست میآید این است که شرع مقدس اسلام به سبب فواید اجتماعی بسیار فراوان مهمانی، از جمله ایجاد صلة رحم، ایجاد انس و الفت میان خویشاوندان، همسایگان و امت اسلامی، آگاهی از احوال یکدیگر و کمک به هم، دستگیری از خانوادههای مستمند و فقیر که محتاج غذای روزانهاند، جلوگیری از تنهایی افراد و مشکلات روحی و روانی ناشی از آن و... توصیة مؤکد به مهمانی دادن میکند؛ ولی درعینحال، میکوشد با کمترین هزینه برای هر دو طرف میزبان و مهمان، این کار مهم صورت گیرد. ازاینرو، دو اصل مهم، همراه هم، در آداب مهمانی توصیه میشود: نخست مراعات راحتی و آسایش میزبان و دیگر اکرام شایستة مهمان.
شرع مقدس اسلام از سویی میکوشد این رفتار اجتماعی مفید با کمترین هزینه برای میزبان شکل گیرد؛ ازاینرو، در عین توصیه به اکرام مهمان و پذیرایی شایسته از او، به میزبان دستور میدهد که از تکلف بیجا و به سختی انداختن خود و خانواده برای مهمانی پرهیز کند و با آنچه در طاقتش است به پذیرایی از مهمان اقدام کند. از سوی دیگر به مهمان توصیه میکند که آنچه را میزبان برای او تدارک دیده است کم نشمارد و توقع بیجا از میزبان نداشته باشد و تحت امر میزبان باشد.
ابناعسم از شعرای عرب، دستورهای مهمانداری را بهخوبی در شعری جمع کرده که ترجمة فارسی آن چنین است:
1. مهمان، هنگامیکه میآید روزی خود را میآورد هرکسی رزقی دارد و بدان میرسد؛
2. او را با خنده و چهرة باز استقبال کرده و تا اندازة توان، خوب از او پذیرایی کن.
3. مهمان باید به آنچه برایش میآوری، خوشنود باشد و تو را به قرض گرفتن وادار ندارد.
4. مهمان را احترام کن و او را برای کار به خدمت نگیر.
5. اگر ناگهان برادر مسلمانت به خانهات آمد، به آنچه موجود است اکتفا کن، ولی اگر او را رسماً دعوت کردی، زحمت بکش و او را آبرومندانه، پذیرایی کن.
6. شایسته است که خودت با مهمان، بر سر سفره غذا بخوری و پیش از اینکه مهمان کنار برود، دست از غذا خوردن نکشی.
7. سزاوار است که مهمان را تا درب منزل بدرقه کنی و اگر مرکب دارد، برایش رکاب بگیری (محقق، نقل از: مجلسی، 1403 ق، ج 15، ص 241).
منابع
نهج البلاغه (بیتا)، ترجمة جعفر شهیدی، قم، دار الهجرة.
ابی فراس، ورامبن (بی تا)، تنبیهالخواطر، قم، مکتبةالفقیه.
برقی، احمدبنمحمدبن خالد (1413ق)، المحاسن، تحقیق سیدمهدی رجائی، قم، المجمع العالمیلاهل البیت.
حر عاملی، محمدبن حسن (1409ق)، وسائل الشیعة، بیروت، مؤسسه آل البیت.
حمیری قمی، عبداللهبنجعفر (1413ق)، قرب الاسناد، قم، مؤسسه آل البیت.
دیلمی، حسنبن ابیالحسن (1412ق)، إرشاد القلوب، بیجا، شریف رضی.
راوندی، قطبالدین (1407ق)، الدعوات، قم، چاپ مدرسه امام مهدی(عج).
شعیری، تاجالدین (1363)، جامعالأخبار، بیجا، رضی.
صدوق، محمدبن علی (1378ق)، عیون أخبار الرِّضا، بیجا، جهان.
طبرسی، فضلبن حسن (1412ق)، مکارم الأخلاق، بیجا، شریف رضی.
قمی، شیخ عباس، (بیتا)، سفینة البحار، بیروت، مؤسسه الوفاء.
کلینی، محمدبنیعقوب (1388)، اصول الکافى، تحقیق علیاکبر غفاری، چ سوم، تهران، دارالکتب الاسلامیه.
متقی هندی، حسام الدین (1389ق)، کنز العمال فی سنن الاقوال و الافعال، بیروت، مکتبة التراث الاسلامی.
مجلسى، محمدباقر (1403ق)، بحارالأنوار، چ سوم، بیروت، دار احیاء التراث.
ـــــ (1383)، حلیة المتقین، بیجا، قائم.
محقق، حجت، آداب مهمانداری، در : http://www.ensani.ir
محمدی ریشهری، محمد (1379)، میزان الحکمة، ترجمة محمدرضا شیخی، چ دوم، قم، دارالحدیث.
نوری، میرزا حسین (1407ق)، مستدرک الوسائل و مستنبط الوسائل، قم، مؤسسه آلالبیت(ع).
منبع: فصلنامه معرفت اخلاقی – شماره 12